Transgraniczne tradycje kulinarne


Projekt pt. "Transgraniczne tradycje kulinarne" skierowany jest do każdego, kto lubi gotować. Przede wszystkim do miłośników i smakoszy kuchni regionalnej, którzy potrafią odnaleźć się w tej sztuce, bądź też są jej kibicami lub smakoszami. Spotkania będą mieć formę otwartą dla wszystkich zainteresowanych. W ramach projektu przeprowadzone zostaną prezentacje przepisów i praktyk kulinarnych o regionalnym zasięgu oraz szereg interesujących pokazów mistrzów kuchni.

Działania projektu będą skierowane na upowszechnianie wiedzy o wspólnych tradycjach kulinarnych, kulturze regionu przygranicznego oraz na przełamywanie barier językowych. W ramach mikroprojektu "Transgraniczne tradycje kulinarne" zorganizowane zostaną 3 otwarte spotkania. Uczestniczyć w nich będą m.in. przedstawiciele stowarzyszeń ze Skoczowa: Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich, a ze strony czeskiej kucharze lokalnych restauracji i miłośnicy kuchni z obszaru Karviny i okolic, do tej pory nie zrzeszeni formalnie w żadnej organizacji, a także ze względu na otwarty charakter – wszyscy chętni. Spotkania sprzyjać mają wymianie doświadczeń, podzieleniu się praktyczną wiedzą pomiędzy fachowcami i miłośnikami regionalnej kuchni.

Podczas Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego (w lipcu) na płycie Rynku przygotowane zostaną stoiska promujące kuchnię regionalną pod nazwą "Kącik gosposi".

Efektem spotkań oraz zorganizowanego dla mieszkańców regionu przygranicznego, konkursu na najciekawsze przepisy kulinarne będzie publikacja z propozycjami polskich i czeskich potraw kuchni regionalnej.

Projekt uzyskał dofinansowanie w ramach Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Śląsk Cieszyński – Tesinske Slezsko Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013. Całość przedsięwzięcia zaplanowano na kwotę 12 103,24 euro, z czego dofinansowanie z UE wynosi 85%, co stanowi 10 287,75 euro. Wkład własny wsparty będzie dodatkowo z budżetu państwa, w maksymalnej wysokości do 10% całej kwoty.